Kuchnia

Dania główne

Pierożki gyōza z mięsem

Farsz:
- 2 marchewki
- 1 duży por
- 150 g marynowanych kiełków fasoli mung
- 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego)
- pęczek świeżej kolendry
- dwie szalotki
- kawałek świeżego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu ryżowego
- łyżka sosu rybnego
- 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 łyżki oleju
- mała papryczka chili lub pół łyżeczki chili w proszku lub łyżeczka
- pasty Gochujang

Sałatka:
- 1 marchewka
- 2 łyżki marynowanych kiełków fasoli mung
- pół łyżeczki czarnego sezamu
- kropla oleju sezamowego
- po łyżeczce ostu ryżowego i jasnego sosu sojowego

Wykonanie:
Ciasto przygotować zgodnie z tym przepisem.
Nadzienie:
Marchew obrać i zetrzeć na tarle o drobnym oczku. Pora i cebulę drobno posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Fasolę mung odsączyć i pokroić
w niewielkie kawałki. Kolendrę posiekać. Makaron ryżowy zagotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i posiekać.
Na rozgrzany olej wrzucić szalotkę, pora i marchew, podsmażać, co chwilę mieszając. Dodać mięso i podsmażać około 10 minut,
mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i przyprawy i smażyć około 10 minut, mieszając od
czasu do czasu. Skosztować i doprawić wedle uznania, jeżeli to konieczne.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko i wykrawać z niego kółka o średnicy około 4 centymetrów – każdy kawałek oprószyć mąką
ziemniaczaną. Po łyżce wystudzonego farszu nakładać na krążki ciasta. Przez zawinięciem zwilżyć boki aby lepiej się sklejało.
Na patelnie grillowej rozgrzać dwie łyżki oleju. Podsmażać pierożki z płaskiej strony około 5 minut. Następnie wlać na patelnię 1/4
szklanki wody, olej sezamowy i dusić pod przykryciem około 10 minut. Zdjąć pokrywkę i poczekać aż cała woda wyparuje. Podawać
z sosem sojowym lub innym ulubionym.
Sałatka:
Kiełki posiekać, marchew zetrzeć na tarle i wymieszać z resztą składników.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation