Kuchnia

Dania główne

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

Składniki:
- 6 pojedynczych piersi kurczaka
- opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 opakowania ciasta francuskiego
- 6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego)
- 4 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 jajko

Wykonanie:
Rozmrożony szpinak smażymy na maśle tak aby cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i nadzienie jest gotowe.
Każdą z piersi rozcinamy (nie do końca) tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem, a na wierzch nadzienia kładziemy żółty ser. Piersi doprawiamy solą (ja użyłam ziarenek smaku)
Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 części. z obu stron nacinamy paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi (pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta). Na ciasto kładziemy pierś i zawijamy ciasto (tak jak na kulebiak w jodełkę).
Zawinięte piersi kładziemy na papier do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy na środkowa półkę do nagrzanego piekarnika do 200 C na ok. 40 min. Ciasto musi się ładnie zrumienić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation