Kuchnia

Dania główne

Ryż z warzywami po chińsku

Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 nieduża cebula
- 15 dkg zielonej fasolki szparagowej
- garść suszonych grzybków mun
- 3-4 łyżki pędów bambusa
- 1 marchew
- 300 gram ugotowanego ryżu
- sos sojowy
- łyżka kurkumy
- dwie łyżki brązowego cukru lub miodu
- sok z połowy cytryny
- łyżka oliwy do smażenia

Wykonanie:
Grzybki mun zalewamy wrzątkiem, moczymy 10 minut, odcedzamy, a następnie ponownie zalewamy wodą i gotujemy kolejne 10 minut. Uwaga grzybki zwiększają swoją objętość kilkukrotnie, więc wystarczą dosłownie dwie łyżki. Wystudzone grzybki, paprykę, marchewkę oraz cebulę kroimy w paseczki.
Fasolkę szparagową gotujemy 5 minut w słonej wodzie.
Rozgrzewamy w garnku lub w woku łyżkę oliwy, a na którą wrzucamy pokrojone warzywa, grzybki i bambus. Smażymy przez chwilę. Nie za długo, aby nie straciły jędrności i chrupkości. Doprawiamy sosem sojowym, kurkumą, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Można wrzucić do tego ryż i wymieszać wszystko razem lub wyłożyć ryż do miseczek i następnie przykryć warzywkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation