Kuchnia

Moje gotowanie

Zupa szparagowa

Około 1 kg zielonych szparagów, 4 średnie ziemniaki, 2 małe cebule, pół średniej marchewki, 1 i 1/2 litra wody, 2 dobrej jakości kostki rosołowe, pół łyżeczki suszonego koperku, świeży koper, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz czarny i ziołowy, oliwa
Szparagi myjemy pod zimną wodą, oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę, marchew w plasterki. Cebulę smażymy na 2 łyżkach oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy wodę i kostki rosołowe, ziemniaki pocięte w małe kawałki i marchew. Gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Dodajemy szparagi i znowu gotujemy około 15-20 minut. Następnie chochelką wybieramy większą część warzyw ( około 80 % ) i miksujemy na gładki krem, dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzami.
Grzanki: 2 kromki chleba, masełko czosnkowe – smarujemy chlebek i drobno kroimy, smażymy na 2 łyżkach mocno rozgrzanej oliwy na chrupiąco. Zupę podajemy z grzankami i świeżym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation