Kuchnia

Moje gotowanie

Kruche ciastka z czekoladą
Składniki na ok 25 ciastek:
o 2,5 szklanki mąki pszennej
o 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
o ½ łyżeczki proszku do pieczenia
o 150g groszków czekoladowych
o ½ aromatu waniliowego
o opakowanie cukru wanilinowego
o 3/4 szklanki cukru trzcinowego
o 2 jajka
o 200g margaryny
o 1 łyżka octu
Margarynę zmiksować z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując dodać jajka i aromat. Miksując dodawać partami mąkę (wcześniej przesianą i wymieszaną z sodą i proszkiem). Dodać groszki i wymieszać łyżką. Wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie dodać ocet i dobrze wymieszać ( ciasto będzie bardzo kleiste). Za pomocą dwóch małych łyżeczek formować ala ciastka, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczać ( ciastka rosną więc robić spore przerwy). Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160°C z termo obiegiem i piec około 30 minut (na ładny, brązowy kolor, najlepiej wyjąć jedno, przełamać i sprawdzić czy w najgrubszym miejscu jest upieczone).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation