Kuchnia

Moje gotowanie

Ciasteczka dwurodzajowe

Składniki ( wyszło mi 22 sztuki) :

• 1.5 szklanki mąki
• 1 płaska łyżeczka sody
• 1/3 szklanki cukru pudru
• 3 łyżki gorzkiego kakao
• Garstka suszonej, pokruszonej mięty, może też być świeża drobno pocięta
• szczypta soli
• jajko
• 80g stopionej margaryny
• 50g mlecznej i białej czekolady, posiekanej

W misce połączyć mąkę, sodę, kakao i sól. Jajko zmiksować, następnie stopniowo dosypywać cukier, ubić na puszystą masę. Następnie powolna strużką wlewać ostudzoną margarynę cały czas miksując. Masę wlać do suchych składników. Miksować chwilę, potem wyrobić ręcznie. Zagnieść ciasto aż powstanie miękka, ale zwarta kula. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać miętę i mleczną czekoladę, do drugiej białą czekoladę.
Z ciasta formować kulki. Układać je na wysypanej mąką blasze w niewielkich odstępach i lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem przez około 15 minut ( najlepiej sprawdzać poprzez spróbowanie jednego w trakcie pieczenia. ) .Krótszy czas pieczenia sprawia, że ich struktura jest jak brownie. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na blasze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation