Kuchnia

Moje gotowanie

Zupa z liści buraków
Składniki:
-3 marchewki
-2 korzenie pietruszki
-2 ziemniaki
-1/3 korzenia selera
- duży pęk młodych liści buraka
-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 gałązki lubczyki, i 1 spora gałązka estragonu
-sól, pieprz czarny pieprz ziołowy
Marchew, pietruszkę kroimy w talarki, seler i ziemniaki w kostkę. Liście buraków szatkujemy.
W garnku wlewamy odrobinę oliwy i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, żeby zmiękła ale nie zbrązowiałą, dodajemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy. Dolewamy 1,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i gotujemy aż warzywa zmiękną . Następnie dodajemy poszatkowane liście, zioła i doprawiamy. Gotujemy tylko chwilkę. Połowę zupy miksujemy, mieszamy z niezmiksowaną zupą. Można podawać z jajkiem lub kleksem śmietany. Ja podałam je z grzankami.
Przepis na grzanki z patelni:
W misce rozkłócimy jajko, dodajemy sól i łyżkę mleka. Maczamy małe kromki chleba, zostawiamy je na 5 minut w jajku żeby dobrze nasiąkły. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy chlebki z obu stron do zarumienienia, można posypać jedną ze stron starym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation