Kuchnia

Moje gotowanie

KarmeLove
Składniki na ciasteczka:
-150 gram margaryny lub masła
-1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
-20 gram cukru waniliowego
-aromat do ciasta ( około pół buteleczki dowolnego zapachu, polecam śmietankowy)
-2 żółtka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki cukru pudru
Mąkę zagnieść z zimnym masłem na kruszonkę. Następnie dodać resztę składników, zagnieść aż ciasto będzie tworzyć zwartą kulę. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy (można najpierw schłodzić w lodówce) i wycinamy foremką duże krążki, w których wycinamy na środku kieliszkiem małe krążki. Ułożyć na blasze wsypanej mąką i piec je około 10-12 minut w temperaturze 160° C z termoobiegiem.
Składniki na masę:
Wariant 1 : 1 szklanka mleka 3.2% oraz 1 szklanka białego cukru
Wariant 2 : gotowa masa kajmakowa
Jeśli wybieracie wariant 1 to : do garnuszka wlewamy odrobinę wody, mleko i wsypujemy cukier. Podgrzewamy i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Następnie podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, uważając żeby nam nie wykipiało ani nie przypaliło ( szczególnie pod koniec gdy masa gęstnieje łatwo ją przypalić dlatego koniecznie trzeba cały czas mieszać) . Robienie takiej masy wymaga długiego czasu dlatego polecam wariant 2, gdzie wystarczy tylko podgrzać karmel w mikrofali .
Około 1 i 1/2 szklanki musli ( np. płatki owsiane, rodzynki, słonecznik, sezam, owoce kandyzowane, suszone banany, płatki kokosowe ) prażymy na suchej patelni.
Jedną stronę ciastka maczamy w masie krówkowej, a następnie w musli . Aby wyglądały jeszcze bardziej jak z cukierni można spody ciasteczek zanurzać w gorzkiej czekoladzie , a na ich wierzchu robić esy-floresy.
Wskazówka : aby sprawdzić czy masa jest już gotowa warto wylać łyżką odrobinę na talerzyk i zobaczyć czy po chwili jest lejąca czy też zastyga, w ten sposób kontrolujemy jej konsystencję w zależności od tego jak gęstą masę krówkową chcemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation