Kuchnia

Moje gotowanie

Kopytka z sosem kurkowym

Pół kilograma kurek gotujemy około 30 minut w wodzie, odcedzamy. Do garnka wrzucamy kurki i 1 pociętą w kostkę dużą cebulę. Chwilę smażymy(około 15 minut), a następnie solimy i pieprzymy i przykrywamy pokrywką, co jakiś czas mieszając( dusić do miękkości). Następnie dodajemy szklankę mleka, ¼ szklanki wody, kostkę rosołową i gotujemy(około 15 minut).Dodajemy dużą garść poszatkowanego kopru i szczypioru. W szklance rozrabiamy 1 czubatą łyżeczkę mąki pszennej ze 125 ml słodkiej śmietanki 18%. Wlewamy do sosu i mieszamy, chwilę gotujemy.
Kopytka: około pół kilograma ugotowanych ziemniaków zmielić w maszynce, dodać dwa jajka i około 1 szklankę mąki pszennej. Zagnieść ( jeśli jest potrzeba dodajemy jeszcze trochę mąki). Z ciasta formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy tłuczkiem i tniemy na kawałki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 8 minut. Podajemy z sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation