Kuchnia

Moje gotowanie

Kotlety buraczane
- 2 średnie buraki, starte na grubych oczkach
-1/2 szklanki kaszy Kuskus, którą zalewamy pół szklanki wody, przykrywamy pokrywką
-1/2 szklanki uprażonego słonecznika
-3 łyżki siemienia lnianego, zmielonego na pył
- mały pęczek szczypioru i kopru- siekamy
-1 mała cebula, drobno pocięta
-2 łyżki uprażonego siemienia lnianego pod pokrywką ( inaczej będzie strzelał jak popcorn)
- 3 łyżki mąki razowej
-łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- pól łyżeczki ostrej mielonej papryki
- łyżeczka przyprawy do gyrosa
- mała gałązka rozmarynu, estragonu- drobno pocięta
-pieprz, sól
- 200 gram chudej, zmielonej łopatki wieprzowej
- 1 jajko
Wszystkie składniki mieszamy i formujemy średniej wielkości kotleciki. Blachę piekarnika natłuszczamy oliwą z oliwek i układamy kotleciki ( wyszły mi dwie partie) . Pieczemy w 160 z termo obiegiem około 30 minut ( w połowie czasu obracamy na drugą stronę).
Sałatka: liście jarmużu, sałaty lodowej, rukoli, pomidor, rzodkiewki, jajka, odrobina śmietany, sól, pieprz do smaku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation