Kuchnia

Moje gotowanie

PIEROGI Z SOCZEWICĄ
Ciasto na pierogi:
-2 szklanki mąki pszennej + do wałkowania
- 2 łyżki oleju
-1 jajko
- około pół szklanki gorącej wody
Mąkę łączę olejem i jajkiem, następnie dolewam powoli wodę, wlewam tyle aby ciasto było miękkie, elastyczne ale nie mocno kleiste.
Farsz:
- 200 gram soczewicy
- 100 gram sera feta
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
Cebulę kroję w kostkę i smażę na oleju. Soczewice gotuję do miękkości. Mielę w maszynce razem z serem i cebulą.
Stolnicę posypuję mąką i wałkuję na niej cienkie ciasto. Wycinam kółka, nakładam farsz i zlepiam pierogi. Do wrzącej, osolonej wody wrzucam partami pierożki, mieszając by nie przywarły do dna. Gotujemy chwilę pod przykryciem, następnie odkrywamy i pozwalamy się im dogotować kilka minut na zmniejszonym ogniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation