Kuchnia

Moje gotowanie

Kruche ciasto z borówką amerykańską

Ciasto:
-80 gram masła lub margaryny
-niepełna szklanka mąki typ 650
- 1 żółtko
- 2łyki cukru pudru

Przygotowanie ciasta:
Masło mieszamy z mąką, pudrem do czasu otrzymania kruszonki, dodajemy żółtko i krótko zagniatamy. Wstawiamy do schłodzenia do zamrażalnika. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy do podłużnej keksówki , nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową. Na folię wykładamy kulki obciążające. Pieczemy 10 minut. Zdejmujemy obciążenie wraz z folią i pieczemy jeszcze około 10 minut.

Masa:
-7 łyżek kaszy manny
- pół litra mleka
- 1 sparzone wrzątkiem jajko
- margaryna 200 gram
- szklanka cukru pudru
- 3 krople olejku śmietankowego
- 5 łyżeczek wiórków kokosowych


Dodatkowo:
- około 500 gram borówki amerykańskiej
-galaretka porzeczkowa

Do zimnego mleka wsypujemy mannę i gotujemy do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając. Schładzamy, dodajemy całe jajo i miksujemy. Ucieramy na jednolitą masę miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po trochu kaszkę mannę i ucieramy. Na koniec dodajemy wiórki i aromat.
Na wystudzony spód wykładamy masę. Na wierzchu układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation