Kuchnia

WEGE

HUMMUS Z JARMUŻEM I PIECZONYM CZOSNKIEM | weganon.pl
– 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– pół szklanki tahiny
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól do smaku
– 1 główka czosnku
– wędzona papryka
– 2 szklanki drobno posiekanych liści jarmużu
– oliwa
– lodowata woda

WYKONANIE:

– główkę czosnku przeciąć na pół i upiec w 200 stopniach do miękkości. Wystudzić
– za pomocą malaksera lub blendera, zmiksować ciecierzycę z tahiną, sokiem z cytryny
– wycisnąć zawartość główki czosnku (po naciśnięciu ząbków, łatwo wychodzi zawartość), dodać jarmuż i dalej miksować
– powoli dolewać wodę w ilości zapewniającej puszystą konsystencję hummusu
– doprawić solą do smaku
– wyłożyć na talerze, polać oliwą i posypać wędzoną papryką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation