Kuchnia

WEGE

PIECZONE MARCHEWKI W OCCIE BALSAMICZNYM Z NACIOWYM PESTO | weganon.pl
SKŁADNIKI:

– 1 pęczek młodych marchewek
Na pesto:
– nać z 1 pęczka marchewek
– garść bazylii
– garść naci kolendry
– 3 gałązki tymianku
– szklanka pestek słonecznika
– sok i skórka z 1 cytryny
– 1 starty spory ząbek czosnku
– sól do smaku
– oliwa

Marynata:

– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 3 łyżki octu balsamicznego (najlepszy gęsty)
– płaska łyżeczka cynamonu
– pół łyżeczki szałwii
– pół łyżeczki soli
– łyżeczka oregano
– pół łyżeczki mielonej kolendry

WYKONANIE:

Pesto:
– za pomocą malaksera zmiksować wszystkie składniki na pesto. Dodać tyle oliwy by powstała pasta
– doprawić do smaku solą

DSC_0006

Marynata:
– wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać w misce. Włożyć marchewki i dokładnie pokryć je marynatą. Wstawić do lodówki na godzinę
– marchewki ułożyć na papierze do pieczenia. Piec 30-40 minut w 200 stopniach
– wyłożyć marchewki na talerz i polać pesto
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation