Kuchnia

WEGE

BURACZANE KOFTY | weganon.pl
SKŁADNIKI:

– 4 średnie buraki
– 2 szklanki pestek słonecznika
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka curry
– pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
– łyżeczka oregano
– łyżeczka mielonej kolendry
– pół łyżeczki mielonego kminu
– pęczek natki pietruszki
– starty 1 ząbek czosnku

WYKONANIE:

– buraki zawinąć w folię i upiec w 210 stopniach do miękkości (około godzinę). Wystudzić i obrać. Zatrzeć na tarce o grubych oczkach
– słonecznik zmielić na mąkę. Natkę drobno posiekać
– kasze przepłukać kilka razy wrzątkiem. Zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Wystudzić
– połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem do smaku
– formować kulki wielkości trochę większej niż orzechy włoskie
– piec 30 minut w 180 stopniach na papierze do pieczenia. Po upieczeniu są miękkie, ale po kilku minutach twardnieją

DSC_0014
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation