Kuchnia

WEGE

WEGAŃSKI NABIAŁ Z CIECIERZYCY – MLEKO | weganon.pl
SKŁADNIKI:


– 0,5 kg suchej ciecierzycy
– łyżeczka soli
– woda


WYKONANIE:


– ciecierzyce namoczyć w zimnej wody na 10 godzin, odlać wodę, przepłukać zimną wodą
– jeżeli mamy blender kielichowy możemy ciecierzycę mielić razem z wodą, tak samo w przypadku blendera ręcznego. W przypadku malaksera proponuje zmielić same ziarna a następnie dodać wodę.
– proporcję – 1 szklanka ziaren na 1 szklankę wody
– po zmieleniu ziaren z wodą należy odcedzić śrutę od płynu, który jest mlekiem
– powstałą śrutę zalać ponownie wodą – 1 litr i znów zmiksować i odcedzić
– mleko zagotować i wystudzić
– śrutę (okarę) pozostawić jako dodatek do falafelu, kotletów lub zagęstnik to pasztetów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation