Kuchnia

WEGE

KREM Z KISZONYCH OGÓRKÓW I CZARNEJ RZEPY Z PSIOCHĄ | weganon.pl
SKŁADNIKI:
Na krem:
– 4 średnie czarne rzepy
– 8 średnich ogórków kiszonych
– 2 marchewki
– kawałek zielonej części pora
– 1 pietruszka
– 1 liść laurowy
– 3 ziarna ziela angielskiego
– sól i pieprz do smaku

Na psiochę:
– 6 sporych ziemniaków
– 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
– sól do smaku
– 1 kostka naturalnego tofu ok. 200 g
– 1 spora czerwona lub biała cebula
– 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
WYKONANIE:
Krem:
– wszystkie warzywa prócz ogórków obrać i pokroić w średnią kostkę. Podsmażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty. Dodać 2 szklanki wody i gotować do miękkości
– ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do garnka. Gotować jeszcze około 10 minut
– całość dokładnie zmiksować na gładko. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Ponownie zagotować
Psiocha:
– ziemniaki obrać i ugotować do prawie miękkości. Odlać tyle wody by pozostało około 4-5 cm
– dodać mąkę i gotować jeszcze na małym ogniu około 10 minut (mąka musi się zaparzyć)
– następnie dokładnie ubijamy całość przez kilka minut. Masa musi być dokładnie ubita
– tofu kroimy w małą kostkę i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju. Dodajemy paprykę i trochę soli. Smażymy często mieszając aż uzyskamy chrupiące skwarki
– cebulę kroimy w plasterki i smażymy na małej ilości tłuszczu
– na środek talerza wkładamy psiochę i zalewamy kremem. Można też psiochę na osobnym talerzu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation