Kuchnia

WEGE

„SEREK” Z NERKOWCÓW Z DZIKIMI ZIOŁAMI | weganon.pl
SKŁADNIKI:


– 1 szklanka nerkowców
– zioła w dowolnej ilości: krwawnik, szczypiorek, koperek, koniczyna, szczaw, czosnek niedźwiedzi, mlecz, pokrzywa i wiele wiele innych jakie nam przyjdą do głowy
– sok z kiszonych ogórków
– 4 rzodkiewki
– sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:


– nerkowce namoczyć na kilka godzin w wodzie, przepłukać i drobno zmielić w malakserze z szklanka wody
– powstały płyn odcedzić (produkt uboczny to mleko z nerkowców) na gęsto złożonej gazie lub lnianej ściereczce (masa to „twarożek”)
– zioła i rzodkiewkę drobno siekamy i mieszamy z serkiem, dodajemy sok z ogórków w ilości by lekko rozrzedzić konsystencję i dodać kwaskowego smaku
– doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation