Kuchnia

WEGE

WEGAŃSKI NABIAŁ Z CIECIERZYCY – SER | weganon.pl
SKŁADNIKI:


– szklanka maki z ciecierzycy
– 3 szklanki wody
– 1 łyżeczka soli


WYKONANIE:


– mąkę rozrobić dokładnie by nie było grudek z 1 szklanką wody
– w garnku ugotować 2 szklanki wody i dodać zawiesinę z mąki
– ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i ciągle mieszając bo się lubi przypalać gotować 10 minut. Powstanie gęsta błyszcząca masa.
– dowolne naczynie płaskie (u mnie forma do pieczenia) wyłożyć ściereczką lnianą lub gazą i wlać masę
– naczynie odstawić do wystygnięcia a następnie przenieść w chłodne miejsce na dobę
– ser ze ściereczką przełożyć na deskę do krojenia i zdjąć ściereczkę. Ser jest delikatny i daje się kroić nożem
– jeżeli chcemy mieć bardziej zbity ser, należy wziąć 2 szklanki wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation