Kuchnia

kuchnia

Fritatta z chorizo i halloumi

Fritatta z chorizo i halloumi


kawałek ok 15 cm chorizo
1 łyżka oliwy
8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
8 jajek
2 łyżeczki papryki mielonej
2 łyżki śmietany
kilka plasterków sera halloumi
natka pietruszki
korniszony lub ogórki kiszone

Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C.
Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojone w pól plasterki chorizo.
Zdejmujemy z patelni.
Dolewamy łyżkę oliwy i smażymy na rumiano pokrojone w kostkę ziemniaki.
Do naczynia w którym będziemy zapiekać (ja robiłam to w patelni wyłożonej papierem do pieczenia) wrzucamy ziemniaki i kiełbasę.
Jajka lekko roztrzepujemy, mieszamy je ze śmietanką i papryką. Mieszanina zalewamy ziemniaki z chorizo. Na wierzchu układamy plasterki sera i ogórka.
Wszystko pieczemy ok 15 minut. Ja przed podaniem posypałam frittatę natka pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation