Kuchnia

kuchnia

Sofrito z kurczaka - Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi


1½ kg mięsa z kurczaka (piersi i/lub podudzia czy udka)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki cukru
2½ łyżki soku z cytryny
1 duża cebula
750 g ziemniaków
12 bardzo dużych ząbków czosnku w łupinach
olej
sól
czarny pieprz

Do bardzo dużego rondla wlać łyżkę oleju i na średnim ogniu smażyć kawałki kurczaka przez 4-5 minut, aż lekko zbrązowieją (jeśli są to kawałki ze skórą, to skórą do dołu). Posypać je papryką, kurkumą, cukrem, sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, dodać ½ łyżeczki soli oraz 1½ łyżki soku z cytryny. Odwrócić kawałki kurczaka na drugą stronę, włożyć do rondla obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Przykryć rondel i dusić kurczaka przez 1½ godziny, co jakiś czas sprawdzając, czy nie trzeba dodać odrobiny wrzącej wody (na dnie powinno być pół centymetra płynu).

Obrać ziemniaki, posiekać je w drobną kostkę i w dwóch partiach usmażyć na dużej patelni, na oleju, aż będą rumiane. Każdą z partii po wyjęciu posypać świeżo zmieloną solą morską. Następnie podsmażyć czosnek.

Na pół godziny przed końcem duszenia na dno rondla wrzucić podsmażony czosnek, a na 15 minut przed końcem — wyjąć mięso, na dnie ułożyć ziemniaki, a na nich położyć z powrotem mięso. Przed podaniem ziemniaki powinny być nasączone sosem, a mięso odchodzić od kości. Skropić sofrito pozostałą łyżką soku z cytryny i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation