Kuchnia

Zupy

Zupa krem z pietruszki z chipsami


Składniki

350-400 g pietruszki

1 kg ziemniaków

3 cebule

3 łyżki masła

1 łyżeczka tymianku suszonego

1 łyżeczka świeżego tymianku lub natki pietruszki

sól

pieprz

oraz do podania: chipsy z pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

Cebulę obieramy i siekamy, dusimy na roztopionym maśle aż stanie się miękka i szklista.

Ziemniaki, pietruszkę obieramy i kroimy w kotkę, dodajemy do cebuli, chwilę smażymy i zalewamy 1-1,5l wody (tyle by woda przykryła warzywa i była jeszcze ok 1-2 cm nad nimi). Dodajemy sól, pieprz i tymianek, gotujemy 30 min.

Zupę miksujemy na krem.

Doprawiamy ewentualnie do smaku.

Porcję zupy podajemy posypaną chipsami z korzenia pietruszki i świeżymi listkami tymianku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation