Kuchnia

Zupy

https://kuchnialidla.pl/zielony-chlodnik-z-awokado - SKŁADNIKI
CHŁODNIK
awokado – 3 szt.
liście szpinaku – 1 garść
kolendra – 1 garść
mięta – 1 garść
zielony ogórek– 1 szt.
kiszone ogórki średniej wielkości – 2 szt.
gruszka – 1 szt.
jogurt grecki – 300 g
sok wyciśnięty z 1 cytryny
dymka ze szczypiorkiem – 1 szt.
sól – 1 szczypta
pieprz – 1 szczypta
DODATKOWO
rzodkiewki – 5 szt.
orzechy włoskie – 3 garści
DEKORACJA
prażone pestki dyni
liście kolendry
ser feta
sok z cytryny
oliwa z oliwek lub olej z pestek dyni – 2 łyżeczki

PRZYGOTUJ
blender
KROK 1: KROIMY I BLENDUJEMY SKŁADNIKI
Dojrzałe awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Miąższ wyjmujemy łyżką i umieszczamy w kielichu blendera z liśćmi szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy obrany i pokrojony na większe kawałki zielony ogórek, pokrojone w kostkę ogórek kiszony i gruszkę, posiekany szczypiorek, liście kolendry i mięty oraz jogurt. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy sokiem z cytryny. Blendujemy jeszcze chwilę i odstawiamy do lodówki.

KROK 2: DEKORUJEMY I PODAJEMY CHŁODNIK
Chłodnik przelewamy do miseczek. Dodajemy pokrojone w ćwiartki rzodkiewki, pokruszone orzechy, pestki dyni oraz kolendrę. Skrapiamy sokiem z cytryny, na wierzch kruszymy ser. Każdą porcję polewamy niewielką ilością oliwy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation