Kuchnia

Zupy

Pikantna zupa z pora i soczewicy
Składniki:

– 1 średniej wielkości por
– 100 g czerwonej soczewicy
– 1 duży świeży pomidor (lub 2 mniejsze)
– 2 ząbki czosnku
– kawałek świeżego imbiru (po posiekaniu ok 1 łyżki)
– 1 świeże chilli średnio ostre
– kilka łyżek jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka suszonej kolendry
– 1 łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
– kilka nitek szafranu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz
– szczypior/dymka do posypania
PRZYGOTOWANIE:

Przygotowania zupy rozpocznijcie od drobnego posiekania czosnku, imbiru oraz chilli. W zależności od tego jak ostrą zupę chcecie przygotować możecie pokroić chilli w całości lub usunąć wcześniej pestki.

Na oliwie lekko poddusić czosnek i imbir, oraz pokrojonego w plasterki pora. Dusić około 4-5 minut po czym wlać ok 150 ml wody i dorzucić czerwoną soczewicę, przyprawy (chilli, kolendrę, kmin i szafran). Całość przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować ok 12-15 minut na małym płomieniu. Pod koniec zaglądajcie jednak czy zupa nie zrobiła się zbyt gęsta i nie będzie się przypalała. W tym momencie dodajcie pomidora obranego ze skórki (należy go sparzyć we wrzątku i obrać) i pokrojonego w grubą kostkę. W razie potrzeby doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie zupę od razu z łyżką jogurtu naturalnego oraz grubo pokrojoną dymką lub grubszym szczypiorem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation