Kuchnia
Keto diet
Jak przechowywać mąkę kokosową?
Mąka kokosowa o wiele szybciej wchłania wilgoć niż inne rodzaje mąki, dlatego aby uchronić ją od zepsucia, należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku w suchym i ciemnym miejscu.
Zdrowotne właściwości mąki kokosowej
Zawiera 10 razy więcej błonnika niż maka pszenna - oczyszcza układ pokarmowy i wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru i insuliny we krwi;
Zawiera więcej białka niż mąka pszenna - główny budulec organizmu człowieka;
Nie zawiera glutenu - jest alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej;
Zawiera 8,7 gram tłuszczów na 100 gram produktu, z czego 8 gram to tłuszcze nasycone - działają przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i wspomagają metabolizm, dlatego poleca się stosowanie mąki kokosowej podczas diet odchudzających.
Mąka kokosowa - zastosowanie w kuchni
Mąkę kokosową można używać tak samo jak inne mąki zbożowe do ciast, naleśników czy zagęszczania potraw. Aby zwiększyć ilość spożywanego błonnika, zaleca się również zjadanie jej na surowo, jako dodatku do owsianek, płatków, koktajli i innych produktów mlecznych. W książkach kucharskich i Internecie można znaleźć wiele przepisów, które zostały przygotowane specjalnie pod ten szczególny rodzaj mąki.
Należy jednak pamiętać, że mąka kokosowa łączy się z dobrze znanymi nam produktami w zupełnie innych proporcjach niż tradycyjne mąki pszenne. Poniżej podajemy krótki przelicznik, który pomoże ustalić proporcje dań przygotowywanych z dodatkiem mąki kokosowej.
Przelicznik mąki kokosowej
Odpowiednikiem 1 szklanki mąki pszennej jest 1/3 szklanki mąki kokosowej.
Do wypieków z 1/2 szklanki mąki kokosowej należy dodać 1-3 jajka. Warto przy tym pamiętać, że 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego połączona z 3 łyżkami wody to zamiennik 1 jajka. Oprócz jajek można dodać również syrop klonowy i miód.
Mąka kokosowa wymaga użycia podwójnej ilości płynu - np. jeżeli do naleśników z mąki pszennej dodaje się szklankę mleka, to do naleśników z mąki kokosowej należy dodać 2 szklanki.
Wypieków z mąki kokosowej się nie ugniata. Ważne jest, aby rozbić wszystkie grudki.
Ciasto wykonane z mąki kokosowej nie twardnieje w wyniku długiego mieszania, w przeciwieństwie do ciasta z mąki pszennej.
Na skutek dodania do ciasta banana lub soku z jabłek stanie się ono mniej suche.
Przepis na mąkę kokosową
Podczas produkcji mąki powstaje również mleko kokosowe, które można wykorzystać do przygotowania innych dań.
Składniki:
200 gram wiórek kokosowych
1,5 litra wody
Przygotowanie krok po kroku:
Wiórki kokosowe należy zalać 1,2 l wody i pozostawić na noc, aby zmiękły.
Następnego dnia należy podgrzać wiórki (w tej samej wodzie, w której się moczyły) i całość przelać do blendera. Miksować 5-7 minut.
Później na garnku trzeba postawić sito, a na nim podwójną warstwę gazy. Następnie należy przelać zmiksowaną masę przez sito i dokładnie wycisnąć. Powstały płyn to mleko kokosowe, które można wykorzystać do przygotowania innych dań.
Pozostałe wiórki należy zalać szklanką wrzątku, miksować przez 5 minut i ponownie przelać przez gazę i odcisnąć.
Pozbawione wody wiórki należy wyłożyć na blachę i rozprowadzić cienką warstwą na całej powierzchni.
Wiórki należy suszyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni przez 1,5h, od czasu do czasu mieszając.
Wysuszone wiórki należy następnie miksować w blenderze do uzyskania pożądanej konsystencji.
Mąka kokosowa - czym jest
Mąka kokosowa to drobny proszek uzyskiwany z miąższu orzecha kokosowego, jako produkt uboczny wytwarzania mleka i oleju kokosowego. Charakteryzuje się lekkim posmakiem i aromatem kokosa, jednak nie jest słodka, dlatego z powodzeniem można nią zastąpić inne rodzaje mąki, oczywiście z uwzględnieniem jej specyficznych wymagań.
Największą produkcją mąki kokosowej mogą poszczycić się Filipiny, które są jednocześnie jednym z największych eksporterów kokosów do krajów Europy Zachodniej i Ameryki. Mąka z orzechów kokosowych nie zawiera glutenu, fityn ani cholesterolu, dlatego poleca się jej stosowanie osobom cierpiącym na celiakię i cukrzycę. 100 g tego niezwykłego produktu dostarcza 443 kcal.
MA==