Kuchnia

OBIADOWE

Składniki na 10 porcji po ok 250g:

1 średnia cukinia (ok 1 kg)
3 papryki czerwone (po 1 sztuce czerwona, żółta i zielona – ok 435g)
400 g kiełbasy wędzonej dobrej jakości z dużą zawartością tłuszczu
350 g boczku wędzonego surowego
1 cebula (ok 100g)
200g pomidorów lub przecieru pomidorowego 100%
sól himalajska i czarny pieprz do smaku
1 łyżka słodkiej papryka w proszku
szczypta chilli do smaku
100g tłuszczu (smalec/smalec gęsi – DO, paleo, LCHF, keto lub olej kokosowy – paleo, LCHF, keto)
Boczek i kiełbasę oraz paprykę i cukinię pokroić w kostkę.

W głębokiej i dużej patelni lub szerokim garnku podgrzać część tłuszczu i podsmażyć na nim boczek. Następnie dodać kiełbasę i również podsmażyć.

Dodać pozostałą porcję tłuszczu oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Mieszać od czasu do czasu do momentu zeszklenia.

Dodać pokrojoną w kostkę paprykę a następnie pokrojoną w kostkę cukinię. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz chilli. Smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut tak aby warzywa nie rozleciały się a papryka nie udzieliła od skórki.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić na ćwiartki usuwając twarde części. Następnie dodać do garnka, przyprawić papryką w proszku i gotować przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Poz sezonem świeże pomidory można zastąpić przecierem pomidorowym 100% (200g).

Leczo idealnie nadaje się do wekowania. Wystarczy gorące zamknąć w czystym i suchym słoiku.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation