Kuchnia

gotowanie

Gulasz z fileta z indyka
Gulasz z fileta indyka
5 – 6 porcji

Składniki:
700 g fileta z piersi indyka

2 łyżki pszennej mąki

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 chili, żółte

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy z oliwek

50 g suszonych pomidorów

1 łyżka wędzonej papryki w proszku

2 łyżeczki suszonego oregano

1 łyżeczka kurkumy w proszku

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

sól do smaku

200 ml wrzącej wody

300 ml śmietany, 36% tł.

natka pietruszki do posypania

Pokroić mięso na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, wędzoną papryką, kurkumą. Dodać pszenną mąkę i wymieszać.

Rozgrzać masło na patelni i zrumienić mięso. Odłożyć mięso na bok. Na tej samej patelni usmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oczyszczoną z nasion chili, drobno pokrojoną. Smażyć przez minutę. Następnie dodać obraną i pokrojoną w małą kosteczkę marchewkę oraz pokrojone pomidory suszone. Mieszając smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty. W międzyczasie dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Wlać wodę, śmietanę i zagotować. Dodać podsmażone mięso indyka, przykryć pokrywką i gotować gulasz przez około 15 – 20 minut. Przez podaniem posypać natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation