Kuchnia

gotowanie

Tarta francuska ze świeżymi pomidorami, mozzarellą i rukolą | Kwestia Smaku
SKŁADNIKI
6 PORCJI
450 g mrożonego ciasta francuskiego (1 opakowanie - 6 płatów)
200 g sera pleśniowego camembert
200 g mozzarelli (1 i 1/2 kulki)
4 pomidory
1/2 cebuli
1 łyżeczka suszonego oregano
50 g rukoli (lub pęczek bazylii)
oliwa extra vergine, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW
100 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
1/2 łyżki oliwy extra vergine
1 świeży pomidor, obrany ze skóry, bez nasion i soku - sam miąższ
30 g sera parmezan lub grana Padano
30 g orzechów nerkowca lub orzeszków pinii
1/2 szklanki listków bazylii
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Przygotować pesto z suszonych pomidorów: wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera lub melaksera i zmiksować na drobnoziarniste pesto. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Na dużej blaszce ułożyć zamrożone płaty ciasta francuskiego jeden obok drugiego. Gdy po kilku minutach ciasto nieco zmięknie, zagiąć brzegi ciasta na około pół centymetra i docisnąć ostrzami widelca.
Na ciasto położyć drugą nieco mniejszą blaszkę (zwykłą, np. na ciasto), tak aby przykryła prawie całe ciasto - zagięte boki mają pozostać na zewnątrz (dzięki temu uzyskamy efekt wyższego brzegu tarty). Do blaszki włożyć obciążenie w postaci np. kilku pomidorów rozłożonych równomiernie po całej blaszce.
Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. W międzyczasie pokroić pomidory i sery na plasterki, cebulę posiekać w drobną kosteczkę.
Zdjąć górną blaszkę z obciążeniem i piec dalej samo ciasto przez około 8 minut aż będzie ładnie zrumienione. W trakcie pieczenia dwukrotnie otworzyć piekarnik i uklepać ciasto w kilku miejscach gdyby za bardzo się podnosiło.
Wyjąć upieczone ciasto (piekarnika nie wyłączać) i ułożyć dodatki: rozsmarować pesto, ułożyć plasterki sera camembert, przykryć plasterkami mozzarelli, oprószyć solą i pieprzem. Na wierzch rozłożyć plasterki pomidorów, posypać drobno posiekaną cebulką, suszonym oregano, solą, pieprzem, skropić oliwą extra vergine.
Wstawić z powrotem do piekarnika (do środkowej części) i piec przez około 7 minut aż ser się roztopi. Posypać rukolą lub bazylią. Jeśli tarta ostygnie można ją podgrzać przed podaniem, aby ser był ciągnący.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation