Kuchnia

gotowanie

Turecki Börek z nadzieniem z cukinii i sera

Składniki:
Farsz:
900 g cukinii
2 cebule, pociekanie
300 g białego sera
około 30 ml oleju słonecznikowego – 3 łyżki
połowa pęczka pietruszki, drobno posiekana
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka płatków czerwonej papryki, chili
1 łyżeczka curry
5 ząbków czosnku
Ciasto:
4 szklanki mąki
Pół szklanki ciepłej wody
0,8 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 jajko, roztrzepane
kilka łyżek mleka
czarnuszka



Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju – najlepiej w garnku. Dodajemy posiekany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinie bez obierania ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i gotujemy około 5 do 7 minut, aż całość zmięknie. Mieszamy od czasu do czasu, a na końcu odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Do masy dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i pośrodku wlewamy pół szklanki wody i pół szklanki oleju. Dokładnie zagniatamy ciasto, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przy takiej ilości ciasta jest to co najmniej 15 minut, możemy też wykorzystać odpowiednią końcówkę miksera.

Ciasto dzielimy na kilka części – u mnie 7, układamy na posmarowanej pozostałą ilością tłuszczu tacy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na co najmniej godzinę.

Podsypując mąkę, każdą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek – jak na zdjęciu. Na środku wzdłuż rozkładamy farsz. Zawijamy ciasto w rulon i kroimy na pojedyncze ‘paszteciki’.

Borek układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem, a następnie posypujemy czarnuszką. Wykładanie papierem nie jest konieczne, lecz możemy go użyć.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na blasze, około 20 minut, najlepiej do uzyskania złotego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation