Kuchnia

gotowanie

PIECZEŃ Z MIELONEGO MIĘSA I CUKINII (PIECZEŃ RZYMSKA Z CUKINIĄ)

750 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego),
1,5 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach,
1 jajko,
3 czubate łyżki bułki tartej,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
sól i pieprz,
olej do posmarowania foremki,
2 łyżki ketchupu,
1 łyżeczka musztardy,
1/2 łyżeczki brązowego cukru


W dużej misce dokładnie wymieszać ze sobą mięso, startą cukinię, jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, papryki w proszku, sól i pieprz.
Podłużną foremkę posmarować od wewnątrz olejem. Przełożyć masę mięsną i wyrównać powierzchnię.
Piec w 180 stopniach przez 40 minut.
Ketchup wymieszać z musztardą i cukrem. Powstałą mieszankę rozsmarować po wierzchu pieczeni. Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation