Kuchnia

gotowanie

Sos słodko-kwaśny do słoików na zimę
PRZEPIS NA DOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY

Składniki

4 kg pomidorów
1 kg papryki czerwonej
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
1 kg cebuli
4 marchewki
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżka przyprawy curry
1 łyżka pieprzu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki chilli



Wykonanie

Pomidory myjemy, sparzamy, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do momentu, aż powstanie z nich papka.
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę/paseczki, cebulę obieramy i również kroimy w kostkę.
Kukurydzę oraz ananasa odsączamy z zalewy. Sos z ananasa odstawiamy na później, a samego ananasa kroimy w kosteczkę.
Rozgotowane pomidory blendujemy na mus, dorzucamy do nich paprykę oraz cebulę i całość gotujemy 20 minut. Po upływie czasu dodajemy ananasa i kukurydze. Wsypujemy również cukier, curry, pieprz, paprykę słodką, sól, czosnek granulowany, chilli oraz wlewamy ocet. Całość gotujemy do miękkości warzyw.
Sos z ananasa mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do sosu. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut, ciągle mieszając, by sos nie przywarł do dna garnka. Po upływie czasu gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Następnie odstawiamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation