Kuchnia

gotowanie

Tarta wielkanocna z jajkami i białą kiełbasą - Poezja smaku
Tarta wielkanocna – ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 jajko
1-2 łyżki zimnej wody
duża szczypta soli
Tarta wielkanocna – farsz:

300 g białej kiełbasy (możemy użyć także zwykłej, wędzonej)
4 jajka ugotowane na twardo
3 surowe jajka
2-3 cebule dymki (białe i zielone części)
2 łyżki Majonezu Kieleckiego + do dekoracji
2 łyżki chrzanu
200 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
sól morska
świeżo mielony pieprz
Cztery jajka gotujemy na twardo. Z mąki, pokrojonego na kawałki masła, jajka, wody i soli zagniatamy jednolite ciasto (można za pomocą haka miksera lub w malakserze). Wykładamy formę na tartę o średnicy 26 cm (lub tortownicę – formując 3 cm rant). Nakłuwamy ciasto gęsto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 16-18 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Dymki kroimy w plasterki (szczypior od dymek siekamy). Kiełbasę kroimy w grube plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy kiełbasę wraz z białymi częściami dymki przez 3-4 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. W naczyniu łączymy ze sobą trzy surowe jajka (lekko je roztrzepujemy), śmietankę, chrzan i Majonez Kielecki. Mieszamy, aż składniki się połączą. Przyprawiamy masę dużą szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy posiekany szczypior z dymki (zostawiając część do dekoracji). Na upieczony spód wykładamy kiełbasę z cebulką. Wlewamy zalewę jajeczno-śmietanową i układamy wkoło połówki lub ćwiartki ugotowanych jajek. Wstawiamy do piekarnika (190°C lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 40 minut. Kawałki tarty dekorujemy na jajkach majonezem i posypujemy szczypiorem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation