Kuchnia

gotowanie

Pasta z fasoli | Kwestia Smaku
SKŁADNIKI
4 PORCJE
1 puszka białej fasolki (400 g)
150 g korzenia selera
1 por
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy extra
sól, pieprz, tymianek, 1 liść laurowy, 1 goździk
60 ml wody
natka pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Fasolkę odcedzić na sitku. Selera obrać i pokroić w kosteczkę. Odkroić białą część pora, przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać, następnie pokroić na 1 cm plasterki. Zielone części pora można wykorzystać do wywaru, bulionu itp. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce.
W garnku, na 2 łyżkach oliwy, poddusić selera i pora oraz połowę czosnku (co chwilę mieszając smażyć przez około 5 minut). W międzyczasie doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Dodać listek laurowy i goździka.
Następnie wlać wodę, przykryć garnek i gotować przez ok. 5 - 10 minut, do miękkości selera i aż cała woda zostanie wchłonięta przez warzywa.
Z ugotowanych warzyw usunąć listek oraz goździka i przełożyć do pojemnika melaksera. Dodać odcedzoną fasolę, pozostały świeży czosnek, pozostałą 1 łyżkę oliwy, łyżkę listków natki pietruszki i sok z cytryny. Zmiksować na pastę (niekoniecznie idealnie gładką). Pastę doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation