Kuchnia

gotowanie

Meksykańskie rożki z tortilli
Składniki

400 g mięsa mielonego
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 papryki czerwonej
1/2 szklanki kukurydzy
1 cebula
150 g passaty pomidorowej
8 mini tortilli
150 g sera żółtego
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
1 jajko


Wykonanie

Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz odrobiną ostrej papryki. Przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy do zarumienienia.
Cebulkę kroimy w kosteczkę. Przekładamy na osobną patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy przez kilka minut. Paprykę kroimy w paseczki, dodajemy do cebuli i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kukurydzę oraz fasolę, znów chwilę dusimy.
Do podsmażonego mięsa przekładamy zawartość patelni i dodajemy passatę. Podsmażamy przez kilka minut.
Mini tortille dzielimy na pół i zwijamy w rożki. Brzegi łączymy ze sobą za pomocą wykałaczki.
Ser żółty ścieramy na tarce.
Do każdego rożka dajemy odrobinę sera, następnie porcję farszu i lekko ugniatamy. Na wierzch znów dajemy ser żółty.
Wypełnione rożki wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy odrobiną sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation