Kuchnia

gotowanie

Mielone w sosie cebulowym
Znudziły Ci się tradycyjne mielone, szukasz nowych smaków, mam coś dla Ciebie. Kotlety mielone podane z cebulką, która jest zdrowa, idealna na jesienne dni.
30 minut czas przygotowania
8 porcji
Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 całe jajko
• 5 cebul
• 1 łyżka majeranku
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 3 łyżki bułki tartej+ do panierki
• 2 łyżki śmietany 18%
• Sól
• pieprz
• Olej do smażenia
• 330 ml śmietany 30%
• 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję jedna obraną, drobno pokrojoną cebule, wsypuję sól, paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, wlewam śmietanę 18 % i wyrabiam masę mięsną.
2. Z mięsa formuję okrągłe kotlety, panieruję w bułce tartej, smażę na rozgrzanym oleju. Kotlety po usmażeniu przekładam na talerz.
3. Pozostałe cebule obieram, kroję w krążki, smażę na tłuszczu od smażenia kotletów.
4. Mąkę rozrabiam ze śmietaną 30% i wlewam do cebuli, chwilkę gotuję.
5. Sos z cebulą łączę z mięsem.
6. Gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation