Kuchnia

gotowanie

Pałki po cygańsku | Bernika - mój kulinarny pamiętnik
Swego czasu ten przepis bił rekordy popularności na stronie Galerii Potraw. Jako że jestem ciekawa takich połączeń i zachęcona komentarzami też go wypróbowałam. I muszę wam powiedzieć że już 3 rok jak robię w ten sposób pałki kurczaka i za każdym razem smakują wybornie, a buzie kleją się nam od pysznego sosu. Polecam.





Pałki po cygańsku
pałki z kurczaka 12 szt.
masło 1/3 kostki
cebula 2 szt.
śliwki suszone 10 szt.
powidła śliwkowe 1/2 szklanki
keczup 1/2 szklanki
woda 3/4 szklanki
cukier 2 łyżeczki
ocet 1 łyżeczka
sól, pieprz
papryka czerwona słodka
opcjonalnie sos słodko-kwaśny chilli 1 łyżka (lub inny ostry) ale nie jest to konieczne
Pałki posypać solą, pieprzem i papryką w proszku. Rozgrzać patelnię i obsmażyć na maśle na złoty kolor. W rondelku na łyżce masła zeszklić posiekane cebule, dodać śliwki, keczup, wodę, cukier, ocet, powidła śliwkowe, sos chilli. Mieszając dokładnie zagotować. Obsmażone pałki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 45 minut. Na ostatnie 15 minut odkryć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation