Kuchnia

Zdrowe nie znaczy nudne

Granola kokosowo-żurawinowa - przepis z broszury - polecany podczas warsztatów kulinarnych
Składniki
2 szklanki płatków owsianych Kupiec
1/2 szklanki otrębów owsianych Kupiec
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
10 szt. suszonych moreli
1/4 szklanki suszonej żurawiny
4 łyżki miód
2 łyżki oleju kokosowego, sezamowego lub arachidowego
5 łyżek syropu klonowego lub miodu
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego


Przygotowanie


Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C.

Wymieszać ze sobą płatki owsiane, otręby owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokrojone morele i żurawinę. Wysypać na blachę do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 8 minut.

Miód, olej kokosowy i syrop klonowy, zagotować w garnuszku. Zdjąć z ognia dodać aromat waniliowy. Syropem polać mieszankę owsiano-kokosową, dokładnie wymieszać.

Ponownie ułożyć na blasze i wstawić na kolejne 8 minut do piekarnika.

Granole wystudzić i przesypać do szczelnego pojemnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation