Kuchnia

Zdrowe nie znaczy nudne

Pomarańczowy pęczak z suszonymi owocami

Składniki
Kasza jęczmienna pęczak
200 g kaszy pęczak Kupiec
50 g suszonych brzoskwiń lub moreli
50 g śliwek suszonych bez pestek
500 g soku pomarańczowego
1,25 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 pomarańcze
liście świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie


Suszone owoce pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondelka, dodać cynamon, cukier, cukier waniliowy i sok pomarańczowy, zagotować. Dodać kaszę pęczak, gotować na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka. Przełożyć do miseczek. Pomarańcze obrać ze skórki i wyciąć fileciki, omijając białe błony. Otrzymanymi filecikami ozdobić kaszę i posypać listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation