Kuchnia

Zdrowe nie znaczy nudne

Owsianka zapiekana

Składniki
Płatki owsiane
200 g płatków owsianych Kupiec
60 g posiekanych migdałów
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
500 ml mleka
3 -4 łyżki roztopionego i lekko
schłodzonego masła
1 duże jajko
2 opakowania cukru waniliowego
2-3 banany, pokrojone w plastry
100 g suszonych śliwek, pokrojonych w paski

Przygotowanie


W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, połowę posiekanych migdałów, sól i cynamon i sodę. W drugiej misce wymieszać ze sobą mleko, rozpuszczone masło i jajko. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Ułożyć w nim warstwę bananów, a na nich warstwę pokrojonych śliwek (część odstawić do dekoracji). Na owoce wyłożyć płatki owsiane z przyprawami. Zalać całość mieszanką mleczną. Na wierzch poukładać pozostałe śliwki i migdały.
Tak przygotowaną owsiankę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C, piec około 35 minut, aż całość się przyrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation