Kuchnia

Zdrowe nie znaczy nudne

Naleśniki czekoladowe z zarodkami pszennymi i konfiturą malinową

Składniki
Zarodki pszenne
Ciasto naleśnikowe:
400 ml mleka
150 g mąki pszennej
4 łyżki zarodków pszennych Kupiec
2 jajka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki oleju
szczypta soli
olej do smażenia
Krem śmietankowy:
400 ml słodkiej śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
4 kostki gorzkiej czekolady
4 łyżki konfitury z malin
listki melisy do dekoracji

Przygotowanie


Składniki na naleśniki dobrze wymieszać tak, aby w cieście nie było grudek. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i smażyć naleśniki z obu stron około 1 min z każdej strony. Nastepne naleśniki nie wymagają dodatkowej porcji oleju na patelni. Usmażone naleśniki odstawić do ostygnięcia.

Schłodzoną słodką śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wymieszać ze startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą.

Ostudzone naleśniki pokroić na trójkąty. Trójkąt położyć na talerzyku, posmarować kremem śmietankowym i przykryć następnym trójkątem. Czynności powtarzać, aż powstanie wieża złożona z 8 trójkątów. Na wierzchu ostatniego trójkąta zamiast kremu położyćkonfiturę malinową i przyozdobić listkiem melisy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation