Kuchnia

sosy, dipy

Ajvar

4 czerwone papryki
1 bakłażan
ostra papryka w proszku (dałam szczyptę)
1 łyżka octu winnego
0,5 łyżki miodu
ząbek czosnku
sól, pieprz
oliwa

Paprykę umyć i pokroić na 4 części, oczyścić z pestek. Bakłażana pokroić na grube plastry. Olejem posmarować warzywa, posolić i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 30 minut.

Gorącą paprykę włożyć do garnka i przykryć pokrywką. Po ostudzeniu wyjąć i obrać ze skórki. Bakłażana także obrałam.

Bakłażana, paprykę, czosnek, ocet, miód, sól, pieprz, paprykę w proszku zblendować, a następnie doprawić do smaku. Ja dodałam jeszcze odrobinę octu i dość dużo soli i pieprzu. Ajwar wkładamy do słoika i zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Jeśli chcemy pasteryzować:

na dno garnka wkładamy nakrętki od słoików. Układamy na nich słoiki i zalewamy wodą, tak by woda sięgała poniżej nakrętki. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Od momentu rozpoczęcia wrzenia wody, gotujemy ok 15 minut. Zostawiany do wystygnięcia w wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation