Kuchnia

Niskoweglowodanowe

przepis na 2 nieduże porcje lub 1 obiadową

składniki:

2 średnie lub 3 małe buraczki, upieczone
2 duże garście szpinaku, rukoli lub roszponki
ok 70g koziego sera w roladce
krem balsamiczny lub dobry ocet balsamiczny
oliwa
sól i pieprz
opcjonalnie: drobne listki mięty z czubka gałązek lub kilka posiekanych większych listków
opcjonalnie: prażone, siekane orzechy laskowe lub włoskie

wykonanie:

Pieczenie buraków: nagrzejcie piekarnik do 200st, nieobrane buraki owińcie folią aluminiową i włóżcie do nagrzanego piekarnika, pieczcie ok godziny aż wbity widelec wejdzie bez oporu (wbity w buraki, nie w folię :) ). Ostudźcie buraki i obierzcie ze skórki. Załóżcie gumowe rękawiczki jeżeli nie chcecie wyglądać jak mordercy po skończonej pracy
Ostudzone buraczki pokrójcie na ok 0,5 cm plasterki. Ser kozi pokrójcie na plasterki podobnej grubości
Szpinak umyjcie i porządnie osuszcie w suszarce do sałaty
Ułóżcie szpinak na talerzu, na wierzchu ułóżcie buraczki ser poprzekładane na przemian tworząc carpaccio
Posólcie i popieprzcie całość, skropcie oliwą i sosem balsamicznym. Posypcie orzechami lub pestkami jeśli ich używacie, udekorujcie listami mięty
Podawajcie z chrupiącą bagietką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation