Kuchnia

Niskoweglowodanowe

Pasta z ciecierzycy

Składniki:

15 dag ciecierzycy
czerwona papryka
kilka suszonych pomidorów
ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

Ciecierzycę płuczemy i moczymy przez 12 godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości przez ok. 1-1,5 godziny. Paprykę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30-40 minut. Gorącą przekładamy do miski i zakrywamy szczelnie folią spożywczą do ostygnięcia. Następnie zdejmujemy skórkę i kroimy na kawałki.

Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z papryką, suszonymi pomidorami, czosnkiem i oliwą. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać trochę ketchupu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation