Kuchnia

Niskoweglowodanowe

Marynowana piers z kaczki w sosie pomaranczowym ....


Składniki na kaczkę:

2 piersi kaczki (ok.300g każda)
sól i pieprz

Składniki na marynatę:

1 ząbek czosnku,lekko rozgnieciony płaską stroną noża
4 goździki
4 ziela angielskie
1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka miodu
szczypta chili w proszku
szczypta imbiru w proszku
otarta z 1/2 owocu skórka z pomarańczy

Składniki na sos:

sok z pomarańczy wycisnięty z 1 owocu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę: Wymieszaj w miseczce czosnek,oliwę ocet, kolendrę, goździki, ziele angielskie, miód, startą skórkę z pomarańczy, chili i imbir.
Skórkę piersi natnij w kratkę ( uważając ,by nie nie przeciąć mięsa), dokładnie posól i popieprz i włóż do marynaty na około 2 godziny do lodówki (najlepiej w marynować w woreczku całą noc).
Rozgrzej piekarnik do 220 0C. Piersi wyjmij z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej i osusz papierowym ręcznikiem.
Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego,wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku-polecam, w przepisach takich jak te to bardzo wygodne rozwiązanie.
W czasie pieczenia na patelnię, na której smażyło się mięso wlej sos pomarańczowy, ocet balsamiczny, dodaj miód, przypraw. Gotuj aż nabierze konsystencję syropu.
Po wyjęciu mięsa z pieca pozwól mu 7-10 minut odpocząć i pokrój w plasterki. Do sosu dodaj płyny, które zostały na talerzu po „odpoczywaniu” kaczki. W przypadku stosowania żaroodpornej patelni, wyjmujemy kaczkę na talerz i wtedy na tej samej patelni robimy sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation