Kuchnia

Masterchef I

agnieszka radi – sulikowska truflowa bita śmietana w miodowych tiulach w wytrawnym sosie na białym winie z kolendrą

skŁadniki:

1-2 trufle
200 g śmietany 36%
sól
2 łyżki + ok. 1 łyżeczki miodu
2 łyżki mąki
150 ml białego wytrawnego wina
2 gałązki kolendry



sposÓb przygotowania:

odrobinę trufli zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Śmietanę 36% ubić na sztywno, dodać trufle, posolić do smaku i bardzo delikatnie wymieszać. odstawić do schłodzenia.

przygotować tiule, mieszając miód z mąką do uzyskania konsystencji gęstej masy. w razie potrzeby zagęścić mąką, lub rozrzedzić miodem. następnie rozsmarować ciasto na papierze do pieczenia, formując cienkie krążki o średnicy około 5cm. piec w temp. 180 stopni przez około 5 minut uważając, aby się zbytnio nie przypiekły. wystudzić.

przygotować sos. zredukować wytrawne białe wino i dodać miodu do smaku, a gdy ostygnie, kilka posiekanych listków kolendry.

układać po jednym krążku tiula. na niego nałożyć bitą śmietanę truflową i przykryć kolejnym krążkiem. polać odrobiną sosu, przyozdobić startą na plasterki truflą i listkiem kolendry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation