Kuchnia

GLUTEN FREE

Kaszomania - pomysły na dania z kaszy jaglanej: Kasza jaglana po meksykańsku

Składniki:
- cebula
- 2 pomidory
- 1 papryka
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- łyżka sosu sojowego
- połowa piersi z kurczaka (może być bez!)
- 2 szklanki soku pomidorowego
- sól, pieprz, chilli, oregano, kurkuma
- przyprawa meksykańska
- oliwa



Sposób przygotowania:
Odsączamy fasolę i kukurydzę.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie do "zeszklenia".
Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Mieszamy i dalej podsmażamy na wolnym ogniu aż papryka będzie miękka.
Do papryki i cebuli wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
Dodajemy do smaku przyprawy: sól, przyprawę meksykańską, pieprz, chilli, oregano, kurkumę oraz sos sojowy.
W momencie gdy sok zacznie się gotować, wsypujemy 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej i przykrywamy pokrywką. Kasza musi gotować się w soku pomidorowym pod przykryciem ok. 20 minut. W razie potrzeby należy dodać więcej soku pomidorowego.
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na innej patelni.
Gdy kasza będzie już miękka, dodajemy do całej potrawy pierś, kukurydzę i fasolę.
Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby po raz kolejny przyprawiamy do smaku.
Po prostu pycha!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation