Kuchnia

zupy

Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem
Składniki na 4 porcje:

3 ziemniaki

2 -3 łodygi selera naciowego

3 ząbki czosnku

1 cebula

1 l bulionu warzywnego

100 ml mleka

1 łyżka oleju rzepakowego

200 g wędzonego łososia

świeża natka pietruszki

sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Na rozgrzane dno garnka wlać olej i obsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez około 3-4 minut.

2. Do rondla dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w talarki łodygi selera. Całość smażyć kolejne 3 minuty.

3. Warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować około 20 minut na średnim ogniu do momentu kiedy zmiękną.

4. Zupę zmiksować na krem, dodać mleko – wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

5. Zupę podawać gorącą z plasterkiem wędzonego łososia i obficie posypaną pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation