Kuchnia

zupy

Zupa – krem z selera
składniki na 4 porcje:

1 duży seler

1 cebula

2-3 młode ziemniaki

2 gałązki selera naciowego

1,5 L buliony warzywnego

gałka muszkatołowa

2 łyzki oleju

sól i pieprz do smaku

orzechy makadamia

zielona pietruszka

przygotowanie:

1. W rondelku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojona w kostkę cebulę.

2. Dodaj obrany, również pokrojony w kostkę seler i ziemniaki oraz pokrojone w paseczki łodygi selera. Obsmaż ok 2-3 min.

3. Zalej bulionem warzywnym i duś ok 20-30 min do momentu.

4. Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksuj do momentu uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli chcez aby zupa była jeszcze bardziej aksamitna dodaj łyżkę masła.

5. Dopraw gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawaj z prażonymi orzechami makadamia i zielona pietruszką oraz tostami z chleba razowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation