Kuchnia

Na ostro!

Muszle faszerowane kurczakiem i cukinią.

Składniki na 3 porcje:
18 sztuk muszli makaronowych
1 cukinia
1 filet z kurczaka
1/2 cebuli
3 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej pietruszki, plus do posypania po upieczeniu
100 g żółtego sera, startego

1. Muszle ugotować w osolonej wodzie (12 minut). Odcedzić.
2. Cukinię, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
3. Dodać cebulę i cukinię. Smażyć przez 5 minut. Dodać natkę pietruszki. Odstawić z ognia, wymieszać z połową sera żółtego.
4. Muszle nadziać powstałym farszem.
5. Na dno naczynia żaroodpornego nalać sos pomidory. Ułożyć na nic nafaszerowane muszle. Posypać resztą żółtego sera.
6. Piec w 180 stopniach przez 18 minut.
7. Wyjąć z piekarnika, posypać natką pietruszki i podawać.

Sos pomidorowy:
500 g passaty pomidorowej
1 pomidor
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

1. Pomidor pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
2. Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Ewentualnie doprawić. Na koniec zblenderować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation