Indyjskie pierożki samosa.
http://vegazone.blox.pl/2016/01/Indyjskie-pierozki-samosa.html
Składniki na 12 sztuk:
Farsz:
3 ugotowane ziemniaki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub liści kolendry
2 łyżki oleju do smażenia
1 mała cebula (lub pół łyżeczki asafetidy)
dwucentymetrowy kawałek imbiru starty na drobnej tarce
pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego w całości
2/3 szklanki mrożonego groszku
pół łyżeczki startych nasion kolendry
pół łyżeczki garam masala
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej (może być tortowa albo poznańska lub wrocławska)
pół płaskiej łyżeczki soli
2 łyżki oleju
łyżka soku z cytryny
ćwierć szklanki i dwie łyżki wody w temperaturze pokojowej
dodatkowo olej do smażenia (około 2/3 litra)
Raita:
1 ogórek zielony
1 doniczka mięty drobno posiekanej (około pół szklanki po posiekaniu)
1 jogurt naturalny 200g (z mleka krowiego lub wegański)
szczypta soli
pół łyżeczki starych nasion kminu rzymskiego
szczypta ostrej papryki lub pierzu cayenne
Wykonanie:
1. Najpierw przygotujemy farsz. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z kolendrą, pietruszką oraz szczyptą soli.
2. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, na który wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zeszkli się dodajemy nasiona kminu rzymskiego, imbir, a po minucie zielony groszek. Przesmażamy wszystko razem około 3 minuty, aż groszek lekko zmięknie.
3. Na koniec dodajemy ziemniaki, garam masala i wszystko razem mieszamy. Wyłączamy palnik i pozostawiamy farsz do przestygnięcia.
4. Przystępujemy do zrobienia ciasta. Mąkę, sól oraz olej umieszczamy w misce i mieszamy lekko rozcierając palcami, aż powstanie "mokry piasek". Chodzi o to, aby każda część mąki, była w miarę możliwości równomiernie pokryta olejem.
5. Następnie dodajemy wodę oraz sok z cytryny i wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i ładnie odchodzące od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy np. folią spożywczą i dajemy mu odpocząć kilka minut.
6. Następnie robimy z ciasta walec, który kroimy na 6 równych części. Z każdej z nich formujemy kulę albo dysk, który lekko smarujemy olejem i rozwałkowujemy jak najcieniej i kroimy na pół.
7. Z każdej z połówek formujemy rożek. Można zwilżyć brzeg ciasta palcem zamoczonym w wodzie, dzięki czemu pierożki łatwiej się skleją. Następnie dobrze dociskamy w miejscu klejenia.
8. Następnie napełniamy rożek farszem i sklejamy górne brzegi wcześniej również lekko je zwilżając. Każdy z powstałych pierożków odwracamy czubkiem do góry i odstawiamy na stolnicę.
9. W średnim garnku rozgrzewamy olej. Będzie on miał właściwą temperaturę wówczas, gdy wrzucony pierożek zacznie syczeć i wypłynie na powierzchnię. Smażymy samosy partiami na złoty kolor. Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
10. W między czasie przygotowujemy raitę. Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy sól i mieszamy. Gdy puści sok dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Można również przygotować raitę wcześniej i przechować w lodówce.
11. Gotowe pierożki samosa podajemy z raitą lub innym ulubionym sosem.